filozofia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Druhý list o smiechu

Druhý list o smiechu,

v ktorom pani Filovera stále rozmýšľa nad Symposiom

 

Drahý M°aximus!

                        Kto by si to bol pomyslel. Konečne sa nazývate mojím priateľom. Ani si neviete predstaviť, ako som poctená.  Nateraz ste asi jediný... Možno ešte Z. C. On je ním aj preto, že je. Nič iné už nemusí. Predsa len musím byť trochu zhovievavá k nadanej mladi. Rada ho počúvam. Uvedomujem si jeho chybičky. Žmúrim oči nad každým nezrelým tónom, potom som zarazená prejavom „storočného starca“.  Keď majú mladí niekoho ako je on, ešte dúfam...

                        Ďakujem za Vaše postrehy. Je zvláštne, že práve Platón varuje pred prostoduchosťou umeleckej literatúry. Jeho dielo na mňa pôsobí ako zvláštny synkretizmus... Chcela som napísať: synkretizmus umenia a vedy, ale je to asi ešte zložitejšie. Spája sa v ňom oveľa viac. Tvári sa vážne, namosúrene, no bez mihnutia oka, akoby mimovoľne nastraží pascu úsmevu, ktorý sa zjaví vedome nechcene. Nabáda k striedmosti vyjadrenia, no napriek tomu nešetrí možnosťami výkladu niečoho, čím je eros. Zámerne som nepovedala láska... Ani neviem prečo. Dehonestuje písomný prejav, no sám píše dokonale. Niečo ako návod na všetko.

                        Páči sa mi Váš pohľad na Symposion. Obhajujete myšlienku skrytú „pod povrchom smiešneho“.  Túžbu vypovedať a bodka... Bez polemík a slov. Už len nemo mlčať. Niekto ako Filovera sleduje tok povrchnej myšlienky smiechu a nevidí studnicu múdrosti. Nechá sa unášať horným prúdom bez toho, aby prenikla do podstaty hlbšej úvahy. Možno máte pravdu, som lajdácky amatér, ktorého Sokrates rozosmieva, ale predsa sa pokúsim o obhajobu. Dúfam, že Platón to nebude chápať, ako zneužitie moci slova sveta, kde si každý vždy skáče do reči. Skôr ako príde k nejakému nedorozumeniu, chcem pripomenúť, že s Vami súhlasím. Nemám v úmysle podobať sa na sofistu, ktorý presviedča raz o jednom a potom o opačnom. Pravda je podľa všetkého univerzálnejšia ako moje zmýšľanie. Ak chcem postúpiť k vyšším stupňom dokonalosti všebytia, dovolím si vyjadriť sa.

                        Humor je rovnako dôležitý ako podstata filozofickej myšlienky. Vytvára systém fungovania výpovede kohokoľvek o čomkoľvek. Vedieť rozosmiať nedokáže každý. Je to dar.  Sokrates i Platón ním narábajú.  Aj keď sa jeden z nich tvári ako nestranný pozorovateľ,  humorom žije. Veď je jednoduché písať  vecne.  Ako iní...  Napriek tomu manipuluje „smiešno“. Viditeľne ho používa ako prostriedok na vyjadrenie vážnej myšlienky. Henri B., nech mu je zem ľahká, povedal, že smiech je ďalší rozmer vzťahu. Niekde medzi rozumom a citom. Podľa kritéria teórie Henriho by mal byť Sokrates smiešna figúrka. Správa sa komicky a pochabo. Predsa však je iný. Iný ako  Don Quijote alebo kráľ Ubu. Nie je ani blázon, ani hlupák. Je pánom situácie.  Je síce smiešny, ale úplne si je vedomý svojej pochabosti. Napriek tomu nekoná inak.  Tak dostáva jeho humor vážnosť. Je oslobodený od emócií i odpovedí nane. Zdá sa mi, že tento postoj nie je len vedomý, ale aj cielený.  Don Quijote je smutno-smiešny. Smejeme sa všetci okrem neho samého. Pri Platónovi nikdy nevieme, kto je obeťou. Sokrates sa vysmeje Vám, mne i inému náhodnému čitateľovi a ani si to nevšimneme. Zaspíme spolu s Aristofanom a Agatonom unudení vážnym rozhovorom. Sokrates nás po Symposiu  opustí...

                        Môžeme dúfať, že nie nadlho.

                        Drahý M°aximus, nechcem  Vás unaviť prúdom impulzu. Dúfam, že zanedlho dopíšem už spomínanú štúdiu o smiechu.  Keďže Symposion je len jednou z troch častí ešte mi chvíľu potrvá, kým Vám ju dám na stôl.


                                                           Vaša Filovera


P.S. Pozdravujem...viete koho. Hoci nemám slov, zámer je uprimný.

                       


Listy MoAXIMOVI | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014