filozofia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

List o hostine,


(v ktorom Filovera nechápe smiech iných)

 

 

 

Drahý M˚Aximus.

 

            Váš posledný list ma potešil. Čakala som, že budete zmätený mojím nekontrolovateľným výbuchom emócií. Prekvapil ma Váš žartovný tón. Dodatočne si aj ja len veľmi ťažko viem predstaviť svojho manžela ako malú zmyselnú dámu a seba ako obrovského chlapa. Kontrast obrazu bol zmnohonásobený realitou.

            Vravíte, že obsah románu je Vám úplne cudzí. Mňa sprevádza už niekoľko rokov. Rozprávačom je spomínaný Holanďan. Keď mu prestane chutiť jesť, ožení sa. Ako som už minule spomenula so svojou ženou zažije viac starostí ako radosti (až na to, že má znova apetít). Neskôr ho žena za dramatických okolností opustí. Autor nedovolí príbeh rozlúštiť, lebo ani čitateľ nezájde ďalej v poznaní ako rozprávač. Tak po ďalšom  prečítaní sa nanovo rozhodujem, či  hlavný hrdina bol alebo nebol podvádzaný.

            Vo svojej práci o zmysle smiechu v literatúre síce pokračujem, ale nie som veľmi šikovná. Hlavné piliere sú tri literárne diela. V každej je istý humorný aspekt, no odlišne prezentovaný. Po Platónovom Symposiu som si všimla Arbitrovu „Hostinu u Trimalchia“.  S textom sa zatiaľ zoznamujem. Jediný z troch má pobaviť. Napriek tomu text považujem za veľmi silený. Nemá tajomstvo. A ja rada lúštim. Pri Symposiu to bola hotová pátracia akcia, tu je Trimalchio holohlavý, nevkusný, okázalý, vyčačkaný. Najprv nesmierne vľúdny, potom rovnako nepríjemný. Fortunatu, svoju ženu, v návale vína a citu ustanoví jedinou dedičkou, neskôr jej do hlavy hodí čašu so slovami: „Kúpil som ju na trhu, urobil z nej človeka!“

            Zazívala som si. Ak mi viete v niečom poradiť, ako toto dielo uchopiť,  veľmi sa poteším.

            Vaša Filovera

P.S. Posielam pozdrav aj od manžela.


Listy MoAXIMOVI | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014