filozofia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

List prvý

vera

List prvý,

v ktorom pani Filovera pozdravuje svojho priateľa pána M°Axima a prosí ho o pomoc.

(bez dátumu)     


 

                        Drahý M°Aximus,

 

                        Dlho som rozmýšľala, či Vás vôbec smiem osloviť. Ja, žena, ja, manželka, ja, matka.

                        Bol dlhý teplý večer. V ruke som držala knihu Bosého. Uvedomila som si, ako veľmi túžim vymaniť sa z temnoty. Aj moja myseľ zrazu pocítila nesmierne želanie splynúť z plameňom očistného poznania.  Prekročiť prah onej známej jaskyne. Až teraz cítim, že prvý krok je najťažší. Chuť chcieť je síce šľachetná. Odhodlať sa povedať o tom niekomu je aspoň pre mňa takmer nepredstaviteľné.

                        Veľa vecí sa aj dnes ešte nepatrí, mnohé prežitky z minulosti sa  vyostrujú na hranách opovážlivých činov. Podujala som sa Vás osloviť napriek možným nedorozumeniam. Ľudské bytie napriek pokroku nenašlo miesto pre otvorenosť. Čo je v komunikácii bežné - zamlčí sa pravá podstata správy. Môj list, posol mojich úvah, nechce skĺznuť k neuváženým myšlienkam, nechce, aby sa mu pripisoval väčší význam, než má. Nehľadajte preto za ním žiaden skrytý dôkaz niečoho, čím vôbec nie je. Nie je vyznaním, nie je spoveďou ani útekom opustenej duše. Ako viete, moje zázemie je nateraz pevné. Harmóniá dočasnosti v každom ohnivku rodinnej reťaze je podmienené najslabším článkom. Preto ak vydrží on, vydrží naše spoločenstvo naveky. Ak však osud našu rodinu vyskúša ohňom zlých všedných dní a zbadá, že sme ľahkí, potom môže prísť aj nepredstaviteľné utrpenie. Som si vedomá tejto krehkosti. Verím však. Viera je silnejší spoločník. A tak dávam svoje šťastie na skúšku všetkým dobrým silám a prosím o nepoddajnosť tohto môjho ostrova.

                        Neviem, či si spomeniete na naše prvé stretnutie. Vošli ste do môjho života síce potichu, ale Váš vplyv naň bol zo dňa na deň výraznejší. Predstavil nás môj manžel. Viem, že som sa hnevala, veľmi hnevala. Môj postoj voči Vám nebol práve priateľský. Mala som pocit, že ste sa votreli do priazne môjho manžela, dokonca som sa bála, že dokážete ovplyvniť aj náš rodinný chod. Ak som však nechcela stratiť svoj priestor, musela som Vás, síce nerada, rešpektovať. Vždy, keď sa niekto zmienil o Vašej osobe, ohrnula som nos. Nechápavo som  sa čudovala, prečo Vás môj muž tak uprednostňuje. Postupne som si ale zvykala. Nešlo to ľahko. Ak ste nás poctili návštevou, zdalo sa mi, že moja spoločnosť je Vám na ťarchu. Stlmili ste hlas alebo úplne prestali rozprávať. Príde dosť zaťažko, ak sa vo vlastnom dome cítite ako vydedenec. Zopárkrát sa stalo, že ste možno nevedomky, dúfam, že zámerne, prišli, keď som bola doma len s deťmi. Neskôr pri takom našom náhodnom stretnutí som si uvedomila, že mnohé podozrenia voči Vašej osobe boli založené na nevedomosti.   Nesnažili ste sa o to, aby ste sa mi páčili. Ale naše otvorené debaty o filozofii, histórii, spoločnosti a o mnohých iných témach rovnako vznešených otvorili v mojej duši niečo, čo tam už dlho spalo. Zaujal ma najmä Váš jedinečný úsudok. Na mnohé bežné veci som sa začala pozerať úplne inými očami. Radosť však vystriedal smútok. V myšlienkach sa mi rojilo množstvo otázok, s ktorými som si nevedela poradiť. Vy, ako muž vzdelaný, rozhľadený by mi v nich mohol pomôcť.  Ako žiak hľadá učiteľa, tak ja dnes pozerám na Vás. Vy ste boli pre mňa impulzom. S nádejou v hlase sme sa rozlúčili a Vy ste ma opustil smädnú.

            Je to už nejaká doba, čo ste náš dom nepoctili vzácnou návštevou. Nechcem sa teda spoľahnúť na občasné stretnutia, kde by som neprimerane dostala zo seba len nesúvislé more slov.  Chcem, aby ste vrátili žiakovi učiteľa. M°Aximus, ak Vám nie je ľahostajný môj osud, moja cesta, moje poznanie, vráťte môjmu vnútru pokoj. Budem čakať.  

                        Dnes je krásny deň. Som nesmierne rada, že sme sa stretli. Viem, že aj Vy to tak cítite. Možno ste rozvážne čakali  na toto moje vyznanie. Už nie som pyšná, nie som mudrlantská,  som pripravená  prijať od Vás vedomosti. Budem ticho počúvať, potom sa pýtať na všetko, čomu som nerozumela. M°Aximus, drahý M°Aximus, nenechajte ma dlho čakať.

 

                                               Vaša Filovera


Listy MoAXIMOVI | stály odkaz

Komentáre

  1. velmi pekne citanie
    fakt som sa hltavo zacinala a som zvedava na osud ziačky a ucitelka :)
    M§že byť neuveritelny ťah k osobe ktora kvazi moze sprostredkovat urcitu vedomost s ktorou si clovek nevie dat rady sam ...
    publikované: 22.06.2008 13:14:54 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  2. na pokec
    obcas cloveku moze velmi chybat pokec, ked sa inak neda moze myslienky hodit na poapier, takato forma dialogu je pri silnejsich a duchaplnejsich osobnostiach casto plodnejsia ako krcmove debaty, ktore casto kamufluju tuzbu po medziludskej komunikacii, cakam na dalsie
    publikované: 27.06.2008 08:00:17 | autor: ixi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014