filozofia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

List štvrtý


List štvrtý

(v ktorom pani Filovera objasňuje pánu Moaximovi, aký význam má pre ňu jeho priateľstvo)

 


 

Drahý Moaximus.

 

           

            Ďakujem, že ste nezanevreli na našu písomnú konverzáciu. Chvíľu som sa obávala, že Vás nepresvedčím. Neskôr, hoci Vaša odpoveď stále neprichádzala, som sa akosi vyrovnala. Podvedome som vedela, ako sa rozhodnete a odpíšete.

Nemáme rovnaké pozície.

Kým Vy stále sám seba presviedčate a nechápete, „priateľka Filovera“ Vás pozná. Už ste priateľ aj keď si to nepriznávate.

            Ďakujem aj za „hru s otvorenými kartami“. Moja pozícia bola čitateľná od začiatku. Možno len moje jazykové dispozície nie sú dokonalé. Mala som trocha ubrať aj z emocionálnej zainteresovanosti. Zabudla som, akí sú muži citliví na komunikáciu so ženami.

Iste poznáte Tea z Nového Prístavu. Minule na verande pri dúšku čaju (už nie z bostonských zásob) mi medzi rečou povedal, že by chcel mať osemnásť priateľov. S úsmevom som si predstavila ten rad ľudí, na ktorých by som aj tak nemala nikdy čas. Ako som predýchavala hlasný smiech, konštatovala som, že stačí jeden. Usmial sa a tým jeho komorným hlasom mi ponúkol vysvetlenie: Potrebuje šiestich rovesníkov, šiestich mladších ľudí a šiestich starších, aby sa cítil ako vyrovnaná osobnosť. Pravdepodobne mu komunikácia s osobami opačného pohlavia nerobí až taký problém, lebo v každej kategórii sú ženy zastúpené po tri. Pokyvovala som hlavou. Myslela som už na niečo iné.

Dobrá myšlienka však navŕta myseľ ako chrobák, tak ma konečne osvietilo. Pochopila som, že Teo naznačil istý stupeň rozvoja osobnosti. Keď ste sám –  stagnujete. Ale vyrovnané osadenstvo priateľov  rozšíri obzor uvažovania. Prirodzene napomôže  vzájomnému rozvoju. Dialógy, spory, rozhovory. Nič viac. Ale až toľko.

  Pomaly som hľadala vhodné „obete“. Uvedomujem si, že entuziazmus predbehol moje slová. Vy ste mi z okruhu starších prišiel na um ako prvý. Ako viete, nastal medzi nami rad nedorozumení a odcudzenia. Okrem toho Vás zastihla nečakaná udalosť. Naše priateľstvo je teda odsúdené na písomnú komunikáciu. Čakám tak na Váš list, ktorý už nebude nič vysvetľovať, bude len rozprávať.

O hocičom. Bez bočných úmyslov. Ako s priateľom. Napríklad ... o smiechu.

 

Vaša Filovera

 

P.S. Stále o Vás nemám súkromné správy. Verím však, že prvý úder bol najsilnejší a každá strata je len ozdobou charakteru. Ale len vtedy, ak sa nová situácia stane bytostnou. Preto Vám prajem čo najmenej jaziev na duši a horkosti v ústach. 


Listy MoAXIMOVI | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014