filozofia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

List tretí

vera

 

 


List tretí,

v ktorom pani Filovera ďakuje pánu M°Aximovi za list a vysvetľuje osobný postoj.

(bez dátumu, dva týždne po predchádzajúcej správe)

 

 

Drahý M°Aximus,

                       

                        Vaše mlčanie bolo našťastie prerušené. Napísali ste mi užitočný list o možných nedorozumeniach, ak by pokračovali naše stretnutia. Myslím, že viem, kam Vaše obavy smerujú. Spomenuli ste Petra a príbehy jeho nešťastí. Znova sa mi o niečo viac otvorili oči. Aj keď som sa snažila pozrieť na moju prosbu z tohto prvoplánového pohľadu, nikdy som nechcela prekročiť formálnu spoluprácu medzi Vami a mnou. Príbeh Petra je možno výstrahou pre všetkých, čo v zápale tvorivého myslenia vyhovejú aj iným oblastiam poznania. Ak ja podobnú prekážku nevidím, mierne začudovaná, som ochotná kvôli Vám ustúpiť. Pravdepodobne naozaj tvorivý umelecký a vedecký zápal nedokáže eliminovať aj iné požiadavky. V spätnom hodnotení svojich predchádzajúcich listov musím kriticky skonštatovať, že naznačujú istý stupeň neovládnutia sa. Keby sa vina dokazovala napríklad tým, že pri počutí Vášho mena, drahý M°Aximus,  srdce naberie razantnejšiu intenzitu, priznám sa, som vinná. Je to však moje jediné previnenie.

                        Podobnosť životnej križovatky tých dvoch a nás začína a končí v túžbe po poznaní. Nepredpokladám, že môj životný údel je blízky so spomínaným dievčaťom. Prišiel mi pod ruku Petrov „kalamitný“ životopis. Toľko arogancie, nenávisti a pýchy som cítila medzi riadkami. Tou obeťou je predsa ona. Vynútil si jej pozornosť násilím. Jeho obdivuhodná manipulácia so zúčastnenými nedokáže vyvolať vo mne ľútosť. Napriek všetkému ho nakoniec asi očistí jej veľká láska k nemu. Myslím si, že nezaslúžená.

                        Vo Vašom liste ste ma obvinili okrem iného z neseriózneho úsudku. Dostala som sa podľa Vás do veku, keď „malý stimul vyvolá nepredvídané emócie“. Neviem, či bude stačiť ako obhajoba len moje slovo, že pri dojímavom príbehu  alebo smutnej správe naozaj neplačem. Ak nedokážete matematickou presnosťou vypočítať moju reakciu, asi sa to nedá. Zároveň z toho nevyplýva, že moje prejavy nie sú pod kontrolou. Možno mi naozaj chýba objektívne hodnotenie reality. Vaše slová však nie sú nezlučiteľné s mojím stanoviskom. Naučte ma teda uchopiť prítomnosť.  O nič iné Vás predsa ani nežiadam.

                        Ešte jedna odpoveď na Vašu pripomienku. Nabádate ma, aby som sa so svojou prosbou obrátila na manžela. Predsa len s manželstvom mám lepšie skúsenosti ako Vy a na vysvetlenie, prečo je táto jednoduchá samozrejmosť absurdná, postačí jedna príhoda, v ktorej som bola našťastie len pozorovateľ. Môj manžel je mimoriadne sčítaná, inteligentná osobnosť. Ako viete, náš rodinný život je plný mnohých návštev a spoločenského života.  V jeden večer, keď môj muž zaspával nad knihou, vyrušil nás svojou návštevou Krištof. Manžel pri ohnivej debate o nemeckých pomeroch prevrátil oči a evidentne bol z neho unavený. Snažím sa byť pre neho dobrou knihou, malou prechádzkou a oddychom. Aby som upokojila Vaše pochybnosti o mne, nemala som dôvod nepovedať mu o mojom zámere. Skonštatoval, že som si dobre vybrala. Ja si vždy viem dobre vybrať. Budem rada, ak Vás tento list presvedčí o čestnosti môjho predsavzatia.

                        Počula som o Vašom probléme. Nemôžem  túto záležitosť nespomenúť. Manžel síce tvrdí, že v akýchkoľvek ťažkostiach zdvorilý hlas okolostojaceho nemá veľký význam, no i tak Vám chcem zaželať veľa sily. Musíte vydržať všetky nepriazne okolností, aby sa mohlo zbierať ovocie úspechu, ktorý sa (nepochybujem o tom) neskôr iste dostaví. Okrem Vás je tu ešte niekto, kto Vám, dúfam, pomáha niesť bremeno starostí. Nezabúdajte na to. Životné okolnosti zasiahnu viac bezmocného a tým Vy nie ste. Preto viac ako k Vám smerujú moje sympatie k tejto osobe.

                                                                                  Vaša Filovera

                       


Listy MoAXIMOVI | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014